Sunday, November 9, 2014

Ομήρου: Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις (Επανατοποθέτηση των διαπραγματεύσεων)

Την άποψη ότι η αναστολή συμμετοχής στις συνομιλίες πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια επανατοποθέτηση των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι καθώς οι τουρκικές μεθοδεύσεις θέτουν τις βάσεις για υλοποίηση των στόχων της Άγκυρας στο Κυπριακό, για λύση δύο κρατών όσο και για αρπαγή του φυσικού αερίου, η πολιτική του “κατευνασμού” πρέπει να τερματιστεί προτού να είναι πολύ αργά.

Μιλώντας στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη ΕΔΕΚ Κερύνειας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι «είναι ασύγγνωστη πλάνη να κυριαρχεί στους σχεδιασμούς και τους στόχους της κυπριακής Κυβέρνησης η κινητικότητα των συνομιλιών μέσω εκδήλωσης του λεγομένου διεθνούς ενδιαφέροντος, την ίδια ώρα που η Τουρκία πέραν των αδηφάγων αξιώσεων της στο συνταγματικό, το εδαφικό και το θέμα των εγγυήσεων, πέραν από την άρνηση της να συζητήσει το θέμα των εποίκων, θέτει τώρα επί τάπητος και μάλιστα ως προαπαιτούμενο της λύσης τη διασφάλιση των έωλων διεκδικήσεων της στην ΑΟΖ στη νότια περιοχή της Κύπρου».

  • «Είναι καταφανές και πρόδηλο», ανέφερε ο κ. Ομήρου, ότι “οι επιδεικνύοντες ενδιαφέρον, από το ΓΓ του ΟΗΕ και το ΓΓ του ΝΑΤΟ μέχρι τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που μίλησαν για εντατικοποίηση των προσπαθειών για λύση, εννοούν λύση ευνοϊκή για τα τουρκικά συμφέροντα”.
Όπως πρόσθεσε, «χρειάζεται να καταστήσουμε σαφές ότι επιστροφή στις συνομιλίες είναι νοητή μόνο όταν η Τουρκία τερματίσει κάθε επιδρομική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σεβαστεί έμπρακτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια ο κ. Ομήρου είπε ότι “η αναστολή συμμετοχής στις συνομιλίες, εφόσον τερματιστούν οι επιδρομικές ενέργειες της Τουρκίας, πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια επανατοποθέτηση των διαπραγματεύσεων, για το συνταγματικό μέλλον της Κύπρου”, για να προσθέσει ότι τα ζητήματα της διεθνούς πτυχής να παραπεμφθούν σε διεθνή διάσκεψη, με συμμετοχή του ΟΗΕ, της ΕΕ, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Η Τουρκία να είναι παρούσα για να αναλάβει τις ευθύνες της για τερματισμό της κατοχής, απομάκρυνση των εποίκων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960”, είπε.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, για αντιμετώπιση των τουρκικών πειρατικών ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και επεσήμανε πως η ΕΔΕΚ “στηρίζει τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο ως αντίδραση στην έκνομη τουρκική συμπεριφορά, θεωρεί ότι υπάρχουν περισσότερα μέτρα που θα προκαλέσουν πραγματικό κόστος στην Τουρκία”.....................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=188748

9/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin