Saturday, November 8, 2014

Αθήνα και Λευκωσία καθόρισαν μοχλούς πίεσης

Ενίσχυση των μέτρων που έχουν ληφθεί αποφάσισαν Αθήνα και Λευκωσία, ενώ ο δρόμος προς την αποκλιμάκωση της έντασης είναι ως φαίνεται μακρύς καθώς δεν αφορά μόνο την παρουσία του «Μπαρμπαρός», αλλά τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην κυπριακή πρωτεύουσα χθες αποτέλεσαν ευκαιρία για αξιολόγηση των εξελίξεων και για διαμόρφωση των επόμενων βημάτων. Αναστασιάδης και Σαμαράς είχαν χθες κατ’ ιδίαν συνάντηση, η οποία συνεχίστηκε στην παρουσία των συνεργατών τους. Ακολούθησε η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, της οποίας συμπροέδρευσαν Νίκος Αναστασιάδης και Αντώνης Σαμαράς.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η κωδικοποίηση των αποτελεσμάτων των επαφών Σαμαρά στη Λευκωσία καταγράφονται ως εξής:

● Πρώτο, σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν τα μέτρα του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ενισχυθούν και να προωθηθούν το συντομότερο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στη συνέχιση των προσπαθειών μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αλλά και για να εξασφαλιστεί στήριξη από την ΕΕ στη Λευκωσία και να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία.

Περαιτέρω, προχωρά η ενίσχυση των σχέσεων με γειτονικές χώρες, ώστε να δημιουργηθούν μοχλοί πίεσης στην Τουρκία. Είναι προφανές, από τα όσα συζητήθηκαν, πως από ελλαδικής πλευράς προκρίνεται μια τακτική χαμηλών τόνων καθώς όπως κατ΄επανάληψη έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες συναντήσεις δεν ευνοεί την ελληνική πλευρά η στρατιωτικοποίηση της κρίσης.

● Δεύτερο, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε εκτενή ενημέρωση τόσο προς την ελλαδική αντιπροσωπεία όσο και στη σύσκεψη των αρχηγών που ακολούθησε στην παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν μια σειρά βήματα που στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Οι προτάσεις αφορούν τη συγκρότηση πολιτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από Ε/κ και Τ/κ, και θα ασχολείται με έρευνες και μελέτες, την απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά όπως και η τουρκική απορρίπτουν την πρόταση του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. για διαφορετικούς λόγους.

● Τρίτο, στη διάρκεια της σύσκεψης Αρχηγών, όλοι σε γενικές γραμμές συμφώνησαν στην ακολουθούμενη πολιτική, ενώ αξιοποιώντας την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού εξέφρασαν ευχαριστίες προς την Αθήνα.

* Περισσότερο χρόνο πήραν τελικά οι δύο διαδοχικές συσκέψεις χθες στο Προεδρικό, δηλαδή αυτή των δύο αντιπροσωπειών υπό τους Αναστασιάδη και Σαμαρά και η δεύτερη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ως αποτέλεσμα τούτου άργησε να ξεκινήσει η ειδική σύνοδος της Βουλής. Καθυστέρηση σημειώθηκε και το βράδυ της Πέμπτης στην έναρξη του επίσημου δείπνου, που παρέθεσε ο Πρόεδρος στον Πρωθυπουργό.

Και τούτο γιατί η συνάντηση Αναστασιάδη-Άιντα κράτησε δύο ώρες και στο τέλος μπλέχθηκαν οι αποχωρούντες ΟΗΕδες με τους αφιχθέντες συνδαιτυμόνες στο δείπνο.
 Κώστας Βενιζέλος

www.philenews.com
8/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin