Thursday, January 2, 2014

ΥΠΕΞ: Συνέντευξη Αντιπροέδρου κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews (01.01.2014)

ΥΠΕΞ: Πέμπτη, 02 Ιανουάριος 2014
-
Παρατίθενται κατωτέρω οι απαντήσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews :

1) Η Ελλάδα αναλαμβάνει, για πέμπτη φορά, μετά την ένταξή της στην ΕΕ, την Προεδρία του Συμβουλίου και την αναλαμβάνει μετά τη δραματική εμπειρία της κρίσης των τεσσάρων τελευταίων ετών. Είναι μια ωραία ευκαιρία η Ελλάδα να δείξει το πρόσωπο μιας χώρας μέλους της ΕΕ, ισότιμης, κυρίαρχης, που διευθύνει τις εργασίες του Συμβουλίου στο όνομα και των 28 κρατών μελών.

Η περίοδος της Προεδρίας μας θα είναι συντομότερη, κοινοβουλευτικά, γιατί πάμε σε εκλογές για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως, θα είναι σημαντικότερη και εντονότερη πολιτικά, γιατί το εξάμηνο αυτό, το πρώτο εξάμηνο του 2014, συμπίπτει με τη μεγάλη, πανευρωπαϊκή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Χρειαζόμαστε μια νέα αφήγηση, πιο ελκυστική για τους ευρωπαίους πολίτες, πιο αισιόδοξη και πιο ασφαλή, για τα νοικοκυριά και κυρίως για τη νέα γενιά, που νομίζει, σε πολλές χώρες, ότι Ευρώπη σημαίνει πολιτικές λιτότητας, ανεργία, μείωση εισοδημάτων. Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για την Ευρώπη του πολιτισμού, της ιστορίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, για την Ευρώπη της ανάπτυξης, της καινοτομίας, για την Ευρώπη ανθρώπων που έχουν συνείδηση της ιστορίας και επιδιώκουν ευημερία για όλους.

2) Η πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η πρώτη προτεραιότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, δηλαδή, η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προστασία της κοινωνικής διάστασης μέσα στην Ευρώπη.

Η δεύτερη προτεραιότητα, που συνδέεται με την πρώτη, είναι η εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης, της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και στην ΕΕ. Άρα, πάμε στην τραπεζική ένωση. Είναι σημαντικό ότι έχουν ληφθεί μεγάλες αποφάσεις. Δεν φτάνει, όμως, ούτε ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας, ούτε ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης. Χρειάζεται και ένας ενιαίος μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρώπη, για να μην επιβαρύνονται οι πιο αδύναμες χώρες του Νότου ή της περιφέρειας, που δίνουν μεγαλύτερα επιτόκια, ενώ ταυτόχρονα οι χώρες του Βορρά μπορούν να δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους καταθέτες.

Τώρα, η Ελλάδα, βεβαίως, ταυτόχρονα αγωνίζεται να βγει από την κρίση και το Μνημόνιο. Και αυτό το καταφέρνει με πολύ μεγάλη επιτυχία, γιατί μπορεί να εμφανίσει εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα έχει κάνει τα 3,5 χρόνια που πέρασαν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των δυτικών οικονομιών. Έχουμε ξεκινήσει, το 2009, από ένα πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο ήταν της τάξης του 12%, και τώρα είμαστε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, που με όρους διαρθρωτικού πλεονάσματος, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα συγκυριακά στοιχεία της ύφεσης, φτάνει το 6,5%. Είμαστε η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη από την πλευρά πρωτογενών αποτελεσμάτων και μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Το ονομαστικό μας πλεόνασμα είναι καλύτερο από χώρες, όπως η Σουηδία και το διαρθρωτικό καλύτερο από χώρες όπως η Σιγκαπούρη. Άρα, έχουμε μια βάση, η οποία μας επιτρέπει να συζητήσουμε φιλικά, συνεταιρικά με τα άλλα κράτη μέλη και με το ΔΝΤ και με την ΕΚΤ, για να διαμορφώσουμε τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση, χωρίς να χάσει κανείς, προς κοινό όφελος όλων και χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα.

3) Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ήδη πάρα πολλά πράγματα, ιδιαίτερα σε σχέση με την ανεργία των νέων. Έχει αποφασίσει πολλά νέα μέτρα, για να τονωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να τονωθεί η πραγματική οικονομία. Έχουμε στη διάθεσή μας τους πόρους των διαφόρων ταμείων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Το ζήτημα είναι όλες οι πολιτικές αποφάσεις, οι πολιτικές δηλώσεις να μετατρέπονται, όσο γίνεται γρηγορότερα, σε πράξη, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η ταχύτητα και η συνέπεια, όχι μόνο σε επίπεδο εθνικό - γιατί εκεί κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να βελτιώσουμε τις επιδόσεις της Δημόσιας Διοίκησης - αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκό-κοινοτικό.

Θέλουμε να συνεργαστούμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι το όργανο-κλειδί για την Ευρώπη, και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δώσουμε αυτή την ώθηση που έχουν ανάγκη όλες οι χώρες, όχι μόνο οι χώρες που είναι σε κρίση, σε προγράμματα προσαρμογής ή διατρέχουν τον κίνδυνο να ενταχθούν σε προγράμματα προσαρμογής, αλλά όλη η Ευρώπη. ‘Όλη η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγής, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, για να φύγει από τον κίνδυνο της ύφεσης ή από μία ενδιάμεση μέτρια κατάσταση που είναι κοντά στη μηδενική ανάπτυξη.

4) Οι προηγούμενες τέσσερις ελληνικές Προεδρίες είχαν ταυτιστεί με τις μεγάλες φάσεις της διεύρυνσης. Η Ελλάδα ασχολήθηκε πάρα πολύ με τη μετάβαση από την Ευρώπη των 10 στην Ευρώπη των 12, των 15 και, στη συνέχεια, των 27.

Τα Δυτικά Βαλκάνια και η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωατλαντική προοπτική, ήταν η μεγάλη προτεραιότητα της προηγούμενης Προεδρίας, του 2003, που ολοκληρώθηκε με τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής και με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Τώρα, αυτό έχει δρομολογηθεί. Είναι σημαντικό για την Ελληνική Προεδρία το γεγονός ότι επί των ημερών μας, στις 21 Ιανουαρίου, αρχίζει η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Αυτό τροφοδοτεί και στηρίζει τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που είναι ιστορικής σημασίας. Επίσης, ταχθήκαμε υπέρ του να χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Αλβανία.

Τελικά, το Συμβούλιο αποφάσισε, λόγω της θέσης άλλων χωρών, να το επανεξετάσουμε αυτό, με θετική διάθεση, τον Ιούνιο του 2014, επί ελληνικής πάντα Προεδρίας, τον τελευταίο μήνα. Άρα, έχουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό πακέτο διεύρυνσης.

5) Η ελληνική Κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και του σοσιαλιστικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Είναι μια κυβέρνηση βασισμένη σε μία προγραμματική συμφωνία εθνικής ευθύνης, είναι απόλυτα σταθερή.
Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την τετραετία και κυρίως να διασφαλίσουμε την οριστική έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο, δηλαδή την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, της κυριαρχίας και της θεσμικής ισοτιμίας της χώρας μας. Υπό την έννοια αυτή, η Ελλάδα έχει εθνική στρατηγική και θα την ακολουθήσει μέχρι τέλους.

 mfa.gr
2/1/14
---
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin