Wednesday, May 30, 2012

Άρθρο του «Φ»: Να εκθέσουμε την Τουρκία ...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ στοιχεία κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για τη μη ολοκλήρωση των ερευνών σχετικά με την τύχη των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων. Στο μνημόνιο παρουσιάζονται και μαρτυρίες Τούρκων αξιωματικών που έλαβαν μέρος στην τουρκική εισβολή και ντοκουμέντα για τη δράση τους. Το ζητούμενο, το οποίο καλείται να εξετάσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι πως η Άγκυρα θα υποχρεωθεί να συνεργασθεί, ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες.
Το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται ως πολιτικό, αλλά πρωτίστως ανθρωπιστικό. Η επιμονή -όπως σημειώνεται από το ΕΔΑΔ- κρατών να σιωπούν «στις πραγματικές ανησυχίες των συγγενών των αγνοούμενων προσώπων, φθάνει σε τέτοια επίπεδα, τα οποία μπορεί να χαρακτηρισθούν ως απάνθρωπη μεταχείριση».
Υπάρχουναποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τις οποίες η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει. Διαιωνίζεται εδώ και χρόνια μια λογική ετσιθελισμού, που είναι αποτέλεσμα της ατιμωρησίας. Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι σαφέστατες και αφορούν τις παραβιάσεις των άρθρων 2 (δικαίωμα στη ζωή) και 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια). Η Τουρκία παράλληλα με όλες αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις απαγορεύει οποιαδήποτε έρευνα σε στρατιωτικές ζώνες, περιορίζοντας σημαντικά τις προσπάθειες για διαλεύκανση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων. Την ίδια δε ώρα, είναι πρόδηλο ότι πολλά στοιχεία και ντοκουμέντα, τα οποία βρίσκονται στα χέρια του τουρκικού στρατού δεν έχουν δοθεί και δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση- στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.
Η συγκάλυψηεγκλημάτων αποτελεί κρατική επίσημη πολιτική της Τουρκίας. Αποτελεί επίσημη κρατική ιδεολογία, η οποία εφαρμόζεται, δυστυχώς, με επιτυχία από το 1974.
Δεν μπορούμενα προεξοφλήσουμε την αντίδραση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εμπειρία, ωστόσο, απέδειξε ότι η Τουρκία βαδίζει ανενόχλητα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα εγκλήματα που έχει συντελέσει στην Κύπρο.
Χρειάζεταιμια δυναμική αντίδραση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γνωρίζοντας τις «λεπτές ισορροπίες» εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν αναμένουμε οτιδήποτε το δραστικό κατά την εξέταση του θέματος των αγνοουμένων. Είναι, ίσως, γι’ αυτό που θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξουν και παράλληλες κινήσεις και ενέργειες. Θα πρέπει να εκτίθεται συνεχώς η Άγκυρα για τη στάση της στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων. Κι αυτό μπορεί να γίνεται τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από τρίτους, που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες μαζί μας. 

-----------
 ΣΧΕΤΙΚΑ :

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin