Wednesday, April 25, 2012

Σκόπια: Υπεγράφη κοινή δήλωση από βουλευτές για προτεραιότητα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ...

Απρίλιος 25, 2012.
Στην αρχή της σημερινής 29ης συνεδρίασης της Συνέλευσης της Βουλής των Σκοπίων ξεκίνησε συζήτηση σχετικά με το σχέδιο και την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ.
Η σχετική αναφορά που κατατέθηκα από τον κυβερνητικό συνασπισμό των  VMRO-DPMNE και DUI, υπεγράφη και από τους εκπροσώπους του αλβανικού κόμματος DPA, χθες στο Κοινοβούλιο καθώς και από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες
Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, όπως παρουσιάστηκε από την συντονίστρια της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος VMRO-DPMNE, δηλώνεται η πρόθεση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ως κύρια πολιτική δέσμευση, πρόθεση και σκοπό,  με την υποστήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων, φορέων και πολιτών που η συμμετοχή τους επηρεάζει  σημαντικά τη δυναμική και την ποιότητα της εφαρμογής της διαδικασίας αυτής. Αναφέρεται, ακόμη, στις αρχές των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, όπου βασίζεται η Συμμαχία και επίσης δείχνει ότι η χώρα έχει κοινή θέληση και πληροί όλα τα κριτήρια και τις απαιτήσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η FYROM παραμένει προσηλωμένη στη συνεχή μεταρρύθμιση και στη στήριξη και συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις για την εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και δημοκρατίας.

Στην κοινή δήλωση καλείται ο σεβασμός στη νομιμότητα του Οργανισμού στα  θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες  και εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ώστε να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

----------

2. Όλο και πιο κοντά στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια

Η Βουλή των Σκοπίων ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στις 20 και 21 Μαΐου στο Σικάγο.

Στο ψήφισμα, το οποίο πρότειναν τα συγκυβερνώντα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι, αναφέρεται ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κύρια πολιτική επιλογή, στόχο και επιδίωξη όλων των πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών παραγόντων και πολιτών οι οποίοι υποστηρίζουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στο ψήφισμα απευθύνεται έκκληση για σεβασμό της αρχής των «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ, ενώ υπογραμμίζεται ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ακόμη ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις οργάνων που έχουν συσταθεί από τον ΟΗΕ, όπως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας και να ληφθούν υπόψη οι συστάσεις που προκύπτουν από την ετυμηγορία του Δικαστηρίου αναφορικά με την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας.

Σημειώνεται ακόμη ότι η χώρα «παραμένει προσηλωμένη και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Υποστηρίχθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της ΠΓΔΜ, με εξαίρεση το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών».
----------

ΣΧΕΤΙΚΑ (ПЈРМ/PJRM/FYROM/БЮРМ/ARYM/ БЈР М SITES):

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin