Monday, April 9, 2012

Έλληνας πρέσβης: Έκλεισε το Βορειοηπειρωτικό ....

Την ανάκληση του Έλληνα Πρεσβευτή στα Τίρανα Νικόλα Πάζιου ζητούν οι Βορειοηπειρώτες από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Βέβαια, μέχρι στιγμής, δεν...έχει υπάρξει καμία αντίδραση.Οι Βορειοηπειρώτες εξοργίστηκαν από τη δήλωση του κ. Πάζιου στην αλβανική εφημερίδα Gazeta Shqiptare, ότι "η ερμηνεία θεμάτων του παρελθόντος (δηλαδή του Βορειοηπειρωτικού, σύμφωνα με τα συμφέροντα, καθώς και η γνωστή πρακτική εθνικιστικών στοιχείων να χρησιμοποιούν στην ιστορία για τις σκοπιμότητες τους, όχι απλά δεν είναι ωφέλιμη αλλά εμπεριέχει και κινδύνους."

Παραθέτουμε σε ακριβή μετάφραση  (και χωρίς σχόλια…) το επίμαχο σημείο της συνέντευξης του έλληνα πρέσβη στα Τίρανα κ. Νικόλαου Πάζιου ,την οποία δημοσίευσε η γνωστή ανθελληνική εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε»:


Ερώτηση: Τι είναι για σας η «Βόρειος ΄’Ηπειρος» και το «Ψήφισμα για την Αυτονομία» της;
Απάντηση: Καθώς καλώς γνωρίζετε, τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που έχει υποφέρει πολύ από τις εξωτερικές παρεμβάσεις, από την καταπίεση και την έλλειψη δημοκρατίας, από τους πολέμους και τις συγκρούσεις. Ακριβώς, για να αντιμετωπίσουμε εκείνους τους παράγοντες που ιστορικά έχουν ταράξει την περιοχή μας, εγώ πιστεύω ότι η συνεργασία σε ίσες βάσεις, η ειρηνική συνύπαρξη και η ευρωπαϊκή ένταξη αποτελούν εκείνες τις προϋποθέσεις που εγγυούνται ένα παρόν χωρίς σύννεφα και ένα καλύτερο μέλλον. Υπ΄αυτήν την έννοια, η επισήμανση ζητημάτων του παρελθόντος και συχνά  η ερμηνεία της ιστορίας  σύμφωνα με τα συμφέροντα και επίσης η γνωστή πραχτική εθνικιστικών στοιχείων που εργαλειοποιούν την ιστορία για τους σκοπούς τους, όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμα, αλλά ενέχουν και κινδύνους . Κατά συνέπεια, θα έπρεπε κάποτε να κυριαρχήσει  η ψυχρή εκτίμηση  της πραγματικότητας, η αποχή από κάθε είδους έντασης και ταυτόχρονα η προώθηση και η αποδοχή στην πράξη εκείνων των στοιχείων που εγγυούνται ανάπτυξη, πρόοδο και πολιτική σταθερότητα στα πολυβασανισμένα Βαλκάνια.

Ας ρωτήσουμε και εμείς τώρα:

Τι εννοεί ο κ.πρέσβης λέγοντας "η επισήμανση ζητημάτων του παρελθόντος αποτελεί πρακτική εθνικιστικών στοιχείων";Δηλαδή πρέπει όλοι να πάθουμε συλλογική αμνησία και αφωνία ώστε να μη συζητιέται καν αυτό το θέμα;Τι συνιστά στους Βορειοηπειρώτες να ξεχάσουν ότι είναι Έλληνες και να "κάτσουν στα αβγά τους" απεμπολώντας τα πολιτιστικά,εθνικά και πολιτικά τους δικαιώματα;Η δήλωσή του αυτή που συν τοις άλλοις χαρακτηρίζει το Βορειοηπειρωτικό ως "παρελθόν" είναι το λιγότερο ατυχής. Το ΥΠΕΞ ακόμα δεν έχει λάβει θέση επί του θέματος ως ώφειλε περιμένουμε τις ενέργειές του για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Ενώ όλοι ανακαλύπτουν "μειονότητες" στην επικράτειά μας εμείς προσπαθούμε να κάνουμε αυτοπλύση εγκεφάλου ότι δεν υπάρχουμε και κακώς δημιουργηθήκαμε,και όσα αδέρφια μας βρίσκονται ανά τον κόσμο και τα Βαλκάνια προφανώς είναι...Καρχηδόνιοι και από παρανόηση νομίζουν ότι είναι Έλληνες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

------------

ΣΧΕΤΙΚΑα

Από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας στο Πρωτόκολλο Κέρκυρας

Δομικό σημείο της Συμφωνίας Βενιζέλου – Tittoni (Ιούλιος 1919)

 

ΣΧΕΤΙΚΑβ: 

 ΣΧΕΤΙΚΑγ :

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin