Wednesday, February 22, 2012

Επιστολή Καρατζαφέρη προς τον Στ. Δήμα για το ζήτημα της ΠΓΔΜ ....

 Επιστολές με αφορμή την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς και τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αντάλλαξαν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό Εξωτερικών ζητά, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση της Βουλής για τη διεγαγωγή δημοψηφίσματος «προκειμένου να εγκρίνει ή όχι, ο ελληνικός λαός την όποια τελική πρόταση των Ηνωμένων Εθνών».
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ. Καρατζαφέρης στην επιστολή του, «ο ΛΑΟΣ δεν θα συμπράξει σε οιασδήποτε μορφής προδιαδικασίες επί του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ».
Επίσης ο κ. Καρατζαφέρης ζητά τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και 'Αμυνας της Βουλής, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρει ότι θα πρέπει να έχουν προηγηθεί των τελικών αποφάσεων της ελληνικής πλευράς, πράξεις απο την πλευρά της ΠΓΔΜ που θα αποδεικνύουν ότι εγκαταλείπει η γειτονική χώρα τις «δήθεν αλυτρωτικές της βλέψεις και την κρατική της προπαγάνδα, που έχει ως στόχο την οικειοποίηση συμβόλων, όσο και την πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας μας».
Απο την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας στην απαντητική επιστολή του προς τον κ. Καρατζαφέρη, επισημαίνει την έλευση του κ. Νίμιτς στη χώρα μας και τις επαφές του, τόσο με τον ίδιο, όσο και με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.
Τέλος σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί αυτονόητη την ανάγκη σεβασμού απο πλευράς της ηγεσίας της ΠΓΔΜ των κανόνων καλής γειτονίας, και επισημαίνει ότι έχει αποφασιστεί, μετά απο συνεννόηση με τον επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Ντίνο Βρεττό, η συνεδρίαση της Επιτροπής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
--------------------

2. Η  ΠΓΔΜ έχει γίνει δεκτή υπό την προσωρινή ονομασία σχολίασε ο κ. Νίμιτς.

Βαρύνουσας σημασίας είναι η απάντηση που έδωσε ο κ. Νίμιτς -ένας εκ των συντακτών της Ενδιάμεσης Συμφωνίας- στο ερώτημα των Σκοπιανών αν η ΠΓΔΜ μπορεί να εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή ονομασία. "Αυτή είναι μια απόφαση που αφορά τους ίδιους τους διεθνείς οργανισμούς, σε ορισμένους από τους οποίους η ΠΓΔΜ έχει γίνει δεκτή υπό την προσωρινή ονομασία", σχολίασε ο κ. Νίμιτς.......(protothema gr)

---------------------------- 

3. Ο Μάθιου Νίμιτς στο Μουσείο Πέλλας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

agelioforos  gr (Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 18:00)
--
Ιδιωτική επίσκεψη, η οποία έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μυστική, πραγματοποίησε χτες ο ειδικός  διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, στο Μουσείο Πέλλας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Νίμιτς συνοδευόταν  από τον Ελληνα πρέσβη στον ΟΗΕ  κ. Βασιλάκη και τον Θεσσαλονικιό επιχειρηματία Νίκο Ευθυμιάδη, ο  οποίος διατηρεί από πολλά χρόνια μαζί του φιλικές σχέσεις.
Τον κ. Νίμιτς ξενάγησαν στο Μουσείο Πέλλας η Δρ. Αγγελική Κοτταρίδου, Προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η διευθύντριά του, Πολυξένη Βελένη.
Οι ελάχιστοι  που ήρθαν σε επαφή με τον κ. Νίμιτς εκτιμούν ότι όσο περισσότερο έρχεται στην Ελλάδα και ενημερώνεται από πρώτο χέρι και γίνεται γνώστης της Ιστορίας, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται πολύ πιο καθαρά την ιστορική διάσταση του θέματος. Μια διάσταση που δύσκολα μπορεί να κατανοηθεί από τον μέσο Αμερικανό, ακόμα και από ευφυείς ανθρώπους, όταν δεν έχουν καμία επαφή με τον τόπο και τα ευρήματά του. 
Τ.Χ.
agelioforos gr
--------------------------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin