Monday, January 2, 2012

Ξεφάντωμα με Pαγκουτσάρια (Καστοριά) .....

ΚΕΙΜΕΝΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ζερμαίν Αλεξάκη
----
O πολεοδομικός ιστός της πόλης απλώνεται στον «λαιμό» μια μικρής χερσονήσου που εισχωρεί μερικές εκατοντάδες μέτρα στα νερά της λίμνης. Ολόγυρα αναπτύσσονται οι νέες γειτονιές όπου κυριαρχούν -όχι πάντα- καλαίσθητες νεόδμητες κατασκευές, ιδιοκτησίας κυρίως των εύπορων εμπόρων γούνας, και αρκετές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που όσο πάνε και πληθαίνουν. Κοιτώντας τον χάρτη, ένας ασφάλτινος δρόμος ακολουθεί το περίγραμμα της όμορφης γαλάζιας πινελιάς πραγματοποιώντας και τον γύρο της μικρής χερσονήσου. Στο γραφικό λιμανάκι αγκυροβολεί το πλοιάριο που εκτελεί τις διαδρομές με τις απέναντι όχθες.

Εδώ δένουν και τα χαρακτηριστικά καστοριανά καράβια, ο από αιώνων αχώριστος σύντροφος των κατοίκων στον μόχθο της επιβίωσης, αλλά και κάποτε το κύριο μεταφορικό μέσο που συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της Καστοριάς. Σήμερα, λίγα πια στον αριθμό, θα τα συναντήσεις κοντά στην προκυμαία με δεμένη την πλώρη στη στεριά, να γίνονται το αγαπημένο απάγκιο των πουλιών. Ραγκουτσάρια: Ετσι ονομάζουν οι Καστοριανοί το τοπικό καρναβάλι που πραγματοποιείται το τριήμερο των Θεοφανίων, μία από τις πιο αυθεντικές ελληνικές γιορτές του δωδεκαημέρου, το οποίο αναζητά τις ρίζες του στη διονυσιακή λατρεία. Το διαχρονικό αυτό έθιμο πήρε το σημερινό όνομά του από τα ρωμαϊκά χρόνια, τότε που αποκαλούσαν τα μπουλούκια των μασκαράδων rogatores (ζητιάνους). Ντόπιοι και επισκέπτες μασκαρεύονται και ξεχύνονται στους δρόμους κάτω από τους ξέφρενους ρυθμούς που παίζουν ασταμάτητα οι μπάντες των χάλκινων, οι οποίες καταφθάνουν εδώ από πόλεις της Βόρειας Ελλάδας αλλά και των Σκοπίων.

Ιδέες για ευχάριστες βόλτες

Περίπατοι στην ακρολιμνιά: Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από μια βόλτα γύρω από την ιχθυόσκαλα.
Το απόγευμα θα δείτε πολλούς ντόπιους να διαθέτουν χρόνο για να ταΐσουν τα αγριοπούλια που συρρέουν κατά δεκάδες από κάθε γωνιά της λίμνης με σκοπό να επωφεληθούν από το δωρεάν γεύμα. Μάλιστα υπάρχουν μικροπωλητές που πωλούν τροφή σε όσους ήρθαν ανοργάνωτοι. Αν έχετε παιδιά ή έστω νιώθετε παιδιά, μη χάσετε την ευκαιρία. Ο γύρος της λίμνης: Το πλοιάριο του δήμου πραγματοποιεί τα Σαββατοκύριακα μικρές εκδρομές γνωριμίας. Η βόλτα ξεκινά από τη βόρεια προκυμαία με στάση στο ιστορικό μοναστήρι της Μαυριώτισσας. Μουσεία: Στην πλατεία Δεξαμενής βρίσκεται το Βυζαντινό ­Μουσείο, που εκτός των άλλων φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων.
Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 8.30 π.μ. με 15.00 μ.μ. εκτός Δευτέρας.

Το αρχοντικό του Νεράτζη-Αϊβάτζη (καπετάν Λάζου 10), κτισμένο τον 17ο αιώνα, λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο. Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 10.00-12.00, 16.00-18.00. Ενδιαφέρον είναι και το Μουσείο Ενδυματολογίας στο Ντολτσό, που στεγάζεται στο αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ. Ωρες επίσκεψης καθημερινά 10.00 π.μ.-12.00 μ.μ. και 16.00-18.00 μ.μ. Για καφέ στη νότια προκυμαία: Σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες είναι η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου, δηλαδή η νότια προκυμαία με τα άφθονα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα μαγαζιά αραδιασμένα σε μια κοσμοπολίτικη προκυμαία. Εδώ επικεντρώνεται σχεδόν το σύνολο της νυκτερινής κίνησης της Καστοριάς.
*Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο www.viewsofgreece.gr
protothema gr

Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός (άρθρο 6a & 6b)

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin