Thursday, January 12, 2012

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: το Υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει σε διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα (12.01.2012)

1. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να σας πω δυο λόγια για το πρόγραμμα, αν και έχουμε κάποια θέματα σε εκκρεμότητα, τα οποία δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω ακόμα σήμερα. Να σας πω μόνο ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενόψει της συνάντησης του Έλληνα διαπραγματευτή του κ. Βασιλάκη, με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Nimetz στη Νέα Υόρκη. Στη σύσκεψη μετέχει φυσικά ο κ. Βασιλάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου. Είναι σύσκεψη προετοιμασίας ενόψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης. Ο κ. Βασιλάκης θα έχει με τον κ. Nimetz δύο συναντήσεις – μία τη Δευτέρα και μία την Τρίτη.
Στις 14:00, σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ, ενώ αύριο, 13 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Κροατίας και της Αιγύπτου.

Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτή τη στιγμή, μας είπατε, γίνεται μία σύσκεψη δίπλα για προετοιμασία ενόψει των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη. Χθες σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα των Σκοπίων, ο Πρωθυπουργός της Π.Γ.Δ.Μ. χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» τη διαδικασία αυτή. Πώς το σχολιάζετε;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Παρατηρούμε όλο το τελευταίο διάστημα μία διαρκή κλιμάκωση εκ μέρους της ηγεσίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία έφθασε μέχρι και στο σημείο που αναφέρετε εσείς, στην ουσία να υπονομεύει ακόμα και το αποτέλεσμα ή τις προοπτικές προόδου των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη. Όπως γνωρίζουμε καλά, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, αλλά και το ίδιο το Δικαστήριο στην απόφασή του, προέτρεψε τα δύο μέρη να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας όπως προβλέπεται στις αποφάσεις 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτή είναι η σταθερή επιθυμία και βούληση της ελληνικής πλευράς, η οποία συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, με γνώμονα να φθάσουμε το ταχύτερο δυνατόν σε λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Δυστυχώς όμως, όπως σας είπα, βλέπουμε μία διαρκή κλιμάκωση και μια στάση η οποία δεν είναι καθόλου επιβοηθητική για την πρόοδο της διαδικασίας. Παράλληλα, έχουμε και άλλες εξελίξεις, όπως το πρόγραμμα «Σκόπια 2014», όπου είχαμε πλέον και την ανέγερση αψίδας, για την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει σε διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Θα θέλαμε να δούμε μια αλλαγή από την Κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα θέλαμε να δούμε να προσηλώνεται στη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση. Αυτή, επαναλαμβάνω, είναι η σταθερή βούληση της Ελλάδας, την οποία αποδεικνύει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων..........................
www1.mfa gr (Ελληνικό ΥΠΕΞ)
-------
 2. M. POPOVIK: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα το σχόλιό σας για δύο πράγματα. Προχθές στο Υπουργείο Εξωτερικών υπήρχε μία συζήτηση στην οποία ο κύριος Κωφός και ο κύριος Μαλλιάς έδωσαν μία πρόταση να δημιουργηθεί μία ομάδα ειδικών, οι οποίοι θα παρακολουθούν τις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την Π.Γ.Δ.Μ. και θα κάνουν προτάσεις για το πώς να πάει μετά το πράγμα, θα κάνουν προτάσεις για το πώς να δραστηριοποιηθεί η Ελλάδα μετά. Από την άλλη πλευρά στα Σκόπια υπάρχει μία πρόταση, η σκοπιανή πλευρά, να ζητήσει στη Νέα Υόρκη να διευκρινιστεί το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αν είναι μόνο το όνομα και αν είναι *** και το άλλο. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι’ αυτό.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ήδη, όπως αντιλαμβάνεστε, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ομάδες οι οποίες παρακολουθούν πολύ στενά όλο το φάσμα των σχέσεών μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια έχει εργαστεί ενεργά προκειμένου να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει την ενταξιακή προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς και αυτό συνεχίζει να κάνει. Αυτός είναι ο βασικός γνώμονας της πολιτικής μας και η στήριξη της σταθερότητας στη χώρα αυτή, διότι αποτελεί έναν άμεσο γείτονά μας με τον οποίο θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις, σχέσεις καλής γειτονίας και τον οποίο θέλουμε να δούμε να προοδεύει, καθώς αυτό είναι προς όφελος και της ίδιας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και της Ελλάδας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής γειτονιάς μας. Οπότε, τέτοιες ομάδες υπάρχουν, ήδη λειτουργούν και είναι φυσικό ότι βρίσκονται σε επαφή και με φορείς εκτός του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως δεξαμενές σκέψης, προκειμένου να υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση, ένας ανοικτός διάλογος, να εξετάζονται όλες οι δυνατότητες και τα ενδεχόμενα, πάντα με γνώμονα τη βασική πολιτική επιλογή της Ελλάδας, που είναι η επίτευξη ταχείας λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και η καλή συνεργασία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ως προς το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, αυτό είναι σαφέστατο και προσδιορίζεται σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις αποφάσεις 817 και 845, τις οποίες δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Γι’ αυτό, είναι χρήσιμο αντί να ψάχνουμε για διεξόδους και εναλλακτικές πώς θα ξεφύγουμε από τη διαδικασία, να επικεντρωθούμε στη διαδικασία. Η διαδικασία υπάρχει και μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση από τα δύο μέρη. Η Ελλάδα κατ’ επανάληψη έχει πει, έχει δηλώσει, έχει αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι επιθυμεί την επίτευξη λύσης και περιμένουμε λοιπόν και από την πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας να επικεντρωθεί σε αυτόν το στόχο. Αντιθέτως, όλες οι δηλώσεις που γίνονται από την πλευρά των Σκοπίων μέχρι σήμερα, δεν κάνουν καμία αναφορά στην επίτευξη λύσης. Αντίθετα, όπως είδαμε και στις τελευταίες δηλώσεις του κυρίου Gruevski, φαίνεται ότι η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις είναι παρελκυστική, δεν έχει ως στόχο την επίτευξη λύσης. Αυτό που περιμένουμε να ακούσουμε από τα Σκόπια είναι, αντί για επιθέσεις στην Ελλάδα, να πουν πραγματικά ότι θέλουν να φτάσουμε σε λύση και να το αποδείξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρουσιάζοντας θέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη σύγκληση των δύο πλευρών..............
www1.mfa gr (Ελληνικό ΥΠΕΞ)


ΣΧΕΤΙΚΑ:
  1. Μετά τη Χάγη

  2. “Η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εάν τα Σκόπια δυναμιτίσουν με την προκλητικότητά τους την διαπραγμάτευση στον ΟΗΕ”

  3. Ένα ρεπορτάζ από το Συνέδριο ΕΛΙΑΜΕΠ: «Τα επόμενα βήματα στις σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ‏»

  4. Ενδιάμεση Συμφωνία & Χρονικό – Χάγη

  5. Χάγη πριν και μετά

  6. Απορρίπτουμε τη λεγόμενη σύνθετη ονομασία

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin