Wednesday, December 7, 2011

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο Σκοπιανό μετά την Χάγη ......

Έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο που λαμβάνει μέρος μετά την έκδοση της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας. Τα Σκόπια πιέζουν πανταχόθεν προκειμένου να πετύχουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τους με την ΕΕ, χωρίς φυσικά προηγουμένως να έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας.
Όπως αναφέραμε και στην χτεσινή επισκόπηση του Σκοπιανού Τύπου, ο  πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της  Ε.Ε. όπου ανάμεσα στα άλλα, ανάφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται και στην πράξη την Ενδιάμεση Συμφωνία.
Παράλληλα στην συνάντηση που είχε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπούι υποστήριξε πως όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και οι Ε.Ε. ΝΑΤΟ και τα μέλη των Η.Ε. θα πρέπει να τιμήσουν την γνωμοδότηση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης.
Εν τω μεταξύ στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ομάδα Φιλοσκοπιανών χωρών, ανάμεσα τους την Σουηδία, Μεγ. Βρετανία και την Σλοβενία, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, πιέζοντας τους υπόλοιπους σύνεδρους ώστε να συμπεριληφθεί στα πρακτικά για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.  Η προσπάθεια απέτυχε, ενώ κάποιοι αναλυτές τόνισαν πως είναι πολύ νωρίς για την Ε.Ε. να αλλάξει την στάση της.
Όπως αναφέρει το σημερινό φύλλο της Ντνέβνικ, στην κυβέρνηση των Σκοπίων τέθηκε και το δίλημμα, αν θα πρέπει η ΠΓΔΜ να ξεκινήσει διαδικασίες, έτσι ώστε να ζητήσει αποζημίωση από την Ελλάδα. Η αποζημίωση κατά τους Σκοπιανούς έχει να κάνει με την “ζημιά” που υποτίθεται ότι προκάλεσε το “Βέτο” στην σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008. Παρόλαυτα, σύμφωνα με την εφημερίδα, σκοπιανοί αναλυτές υποστήριξαν ότι η προσφυγή των Σκοπίων στην Χάγη είχε ένα εντελώς διαφορετικό σκοπό από αυτόν.
Όπως επισημαίνεται στον Σκοπιανό τύπο, η προσπάθεια τους δεν θα είναι καθόλου εύκολη και αναφέρουν χαρακτηριστικά τις ξεκάθαρες δηλώσεις του Γ. Γ. του ΝΑΤΟ,  Anders Fogh Rasmussen, καθώς και των Stefan Fule και Matthew Nimetz.

Τμήμα ειδήσεων | History-Of-Macedonia.com


Ενδιάμεση Συμφωνία - Χρονικό - Χάγη

Χάγη πριν και μετά

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin