Monday, December 5, 2011

Περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης - Ενδιάμεση Συμφωνία - Άρθρο 11 .......




1.Σήμερα η απόφαση της Χάγης για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Ανακοινώνεται σε λίγο η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας.

Σήμερα ανακοινώνεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για το θέμα του ονόματός της. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να αναγνωστεί στις 10 το πρωί, τοπική ώρα.

Στα Σκόπια επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς εκτιμάται ότι αυτή θα είναι καταδικαστική για την Ελλάδα και μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Xαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκόργκι Ιβάνοφ ότι «εάν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη χώρα, τότε αναμένουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012».
Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν και στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας.


2 Χαμηλοί τόνοι για τα Σκόπια

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να καταδικάσει την Ελλάδα για το βέτο στο Βουκουρέστι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Χαμηλά θα επιχειρήσει να κρατήσει τους τόνους η κυβέρνηση για τη σημερινή ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με αφορμή την προσφυγή της ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας, το οποίο αναμένεται να καταδικάσει τη χώρα μας για το βέτο που άσκησε στο Βουκουρέστι.

Η καταδίκη ενδέχεται να δημιουργήσει αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο το Σκοπιανό, αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή πριν και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η Αθήνα δεν έχει κανέναν λόγο να δραματοποιήσει τη σημερινή απόφαση και τις όποιες επιπτώσεις της σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που, πάντως, αναμένεται να κάνει η σκοπιανή πλευρά, προκειμένου να παρουσιάσει την απόφαση ως ήττα της Ελλάδας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι δεν είναι στις σκέψεις του Πρωθυπουργού συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα και πως ο Λουκάς Παπαδήμος θα περιοριστεί σήμερα σε μια δήλωση, κάτι που θα πρέπει να αναμένεται κι από τους αρχηγούς των κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόφαση επαναφέρει στο προσκήνιο το Σκοπιανό και τις αποκλίνουσες θέσεις των κομμάτων σε αυτό, καθώς και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008.


ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου, η οποία θα αναγνωσθεί σήμερα στις 11.00 το πρωί, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δικαιώνει την ΠΓΔΜ στην προσφυγή της ότι με το βέτο στο Βουκουρέστι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο δεν πρέπει να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή της ονομασία. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι αναμένουν ότι ακόμη και στο σκεπτικό της απόφασης, δηλαδή στο κείμενο, θα γίνονται αναφορές σε δηλώσεις μελών της κυβέρνησης Καραμανλή που μιλούσαν δημοσίως για βέτο πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008. Με απλά λόγια, όπως εξηγούσαν αναλυτές, «η Ελλάδα δεν καταδικάζεται για την ευρύτερη στάση της, αλλά για τις καταγεγραμμένες δηλώσεις που μιλούν για βέτο».

Εκτός απροόπτου και δεδομένου ότι το Δικαστήριο κινείται στη λογική της ισορροπίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν αναμένεται να δικαιώσει την ΠΓΔΜ στο δεύτερο αίτημά της, που ήταν να υπαγορεύσει το Δικαστήριο στην Ελλάδα να μην επιδείξει την ίδια συμπεριφορά στο μέλλον, να μην παρεμποδίσει δηλαδή ξανά την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς. Αυτό, έλεγαν αρμόδιες πηγές, ήταν και το σημαντικότερο, καθώς θα υπεισερχόταν σε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση δημιουργεί πολιτικό ζήτημα σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς χώρες φιλικά διακείμενες προς τα Σκόπια ήδη κινούνται παρασκηνιακά. Οι Βρετανοί ζητούν να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα, κάτι που αντιβαίνει, όμως, στα ευρωπαϊκά κείμενα συμπερασμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και στα οποία η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει τις θέσεις της. Η πρώτη μάχη αναμένεται να δοθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου οι 27 υπουργοί Εξωτερικών (ανάμεσά τους ο Σταύρος Δήμας και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) θα «κλείσουν» το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διεύρυνση. Ανάλογη μάχη από χώρες που υποστηρίζουν τα Σκόπια δεν αποκλείεται να δοθεί και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (7 και 8 Δεκεμβρίου), καθώς η διεύρυνση της Συμμαχίας αποτελεί πάντα θέμα της ατζέντας.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

a1.Ενδιάμεση Συμφωνία

Γ. διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς

Άρθρο 11

1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας Ενδιάμεσης Συμφωνίας, Το Κόμμα του πρώτου μέρους(ΕΛΛΑΔΑ) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση ή τη συμμετοχή του Κόμματος του δεύτερου μέρους (ΦΥΡΟΜ ,FYROM) σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς στους οποίους το Κόμμα του πρώτου μέρους Είναι μέλος ωστόσο, το Κόμμα του πρώτου μέρους διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή αναφέρεται ανωτέρω εάν και στην έκταση του Κόμματος του δεύτερου μέρους θα πρέπει να αναφέρεται σε τέτοια οργάνωση ή ίδρυμα με διαφορετικό τρόπο από ό, τι στην παράγραφο 2 των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 817 (1993) .
 
2. Τα μέρη συμφωνούν ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη του Κόμματος του δεύτερου μέρους θα πρέπει να υποστηριχθεί μέσω της διεθνούς συνεργασίας, όσο το δυνατόν περισσότερο από μία στενή σχέση του Κόμματος του δεύτερου μέρους με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin