Monday, November 28, 2011

Επιστολή Γκρούεφσκι στον Πρωθυπουργό (Λουκά Παπαδήμο) .......

Επιστολή προς το Λουκά Παπαδήμο απέστειλε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ο κ. Γκρούεσφκι επισημαίνει την ανάγκη διεύρυνσης της ΕΕ με την ένταξη χωρών της ΝΑ Ευρώπης και αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η χώρα του, σημειώνοντας ότι βάση των μεταρρυθμίσεων αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τρίτη κατά σειρά χρονιά προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ από τις χώρες της περιοχής και έχει αναλάβει την πρωτοβουλία της «Ατζέντας 2014», η οποία αποτελεί τη βάση της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Βαλκάνια.
«Στο πλαίσιο αυτό», αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Παπαδήμο, «η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών διαδικασιών για την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της περιοχής».
«Η υποστήριξή σας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συμβάλει προς την ενίσχυση της δυναμικής αναφορικά με την ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων στην ΕΕ», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Σημειώνει ακόμη ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μίας χώρας με την ΕΕ μπορεί από μόνη της να λειτουργήσει θετικά για την υπέρβαση των «διμερών διαφορών» μεταξύ μίας χώρας-μέλους της ΕΕ και μία υποψήφιας προς ένταξη, χώρας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες μας μπορούν να εφαρμόσουν το θετικό αυτό μοντέλο από το πρόσφατο παρελθόν», προσθέτει ο κ. Γκρούεφσκι, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη «θα συμβάλει αποφασιστικά στην οικοδόμηση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης η οποία είναι απαραίτητη για την επίλυση των διμερών διαφορών που έχουν απομείνει ανάμεσα στις δύο χώρες μας, στο πνεύμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προτείνει η χώρα του να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, παράλληλα με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
«Απευθύνω για ακόμη μία φορά έκκληση προς την κυβέρνησή σας, η οποία απολαμβάνει ευρείας στήριξης, να εκμεταλλευτεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία και να στηρίξει την απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, καθώς και να αυξήσει τα οφέλη από τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή μας», καταλήγει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 


ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ενδιάμεση Συμφωνία & Χρονικό – Χάγη

Αρχικά ΜΚ – αμέλεια τελωνείων?

Paltalk com : Μαυσωλείο Παρακμής

 Σχετικά (άρθρα fyrom sites) :

Писмо од премиерот Груевски до грчкиот премиер Пападемос (Канал 5)

Старт на ЕУ-преговори за надминување на билатералните разлики (Утрински весник) 

Груевски му пиша на Пападимос: Поддржете нè во декември 2011 да влеземе во ЕУ (info)

 

 


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin